Klicka här för webbversion

Specialpedagogiska Skolmyndigheten

Nytt om läromedel, april 2017

Här presenterar vi ett urval av produkter som nyligen har släppts i vår webbshop.

Den senaste tiden har det kommit ut flera nya läromedel för elever som är döva eller har en hörselnedsättning, bland annat EU, FN och Norden, Mitt hem och Vardagskommuniktion.

För elever i grundsärskolan är bokserien Enhetsböckerna numera komplett i och med den avslutande delen om pengar.

I Specialpedagogiska skolmyndighetens webbshop finns över 3000 läromedel, publikationer och rapporter. Välkommen in för mer information och inspiration!


Tecken för nybörjare

Det här läromedlet är framtaget till SFI-elever eller andra nybörjare som vill lära sig det svenska teckenspråket. Filmscenerna i Vardagskommunikation fokuserar på kommunikation i olika situationer - i vardagen, på jobbet, i möten med andra och i samhället. Det går att välja engelskt tal och man kan också ställa in om man vill att det ska visas pratbubblor på svenska eller engelska.

Klicka på ett rum!

Lär dig teckna saker i hemmet! I materialet Mitt hem kan eleverna vandra runt i olika digitala rum och lära sig hur saker i huset tecknas. När eleven klickar på rubriker, ord, texter och bilder så tecknas de. Man väljer själv när man är redo för en ny inlärningsfas. Programmet riktar sig till nybörjare och man kan arbeta både med teckenspråk och svenska som stöd. 


På teckenspråk om vår plats i världen

Det teckenspråkiga läromedlet EU, FN och Norden förklarar hur vi påverkas i vår vardag av internationella organisationer. Filmerna handlar om Anna Andersson och hennes resa genom ämnet. Till sin hjälp har hon Faktagubben som förklarar. Målgruppen är främst elever på högstadiet och gymnasiet som är i behov av läromedel på teckenspråk.

Omslag fem enhetsböcker

Nu är serien om enheter komplett

Den sista delen i vår serie Enhetsböckerna har nu kommit. Böckerna riktar sig till elever i grundsärskolan och handlar om sådant som vi kan mäta, väga och räkna - som volym, temperatur och klockan. Sista delen i serien handlar om pengar och den finns som vanligt i två olika utgåvor, en på en enklare nivå och en på en lite svårare (Pengar 1 och Pengar 2). 


Omslag Sverige - en del av Norden

Boken om Sverige och Norden i ny skrud

Nu har vi reviderat denna lättlästa bok om Sverige. I Sverige - en del av Norden kan eleven bland annat läsa om landets landsdelar, befolkning och naturtillgångar. Boken har en tydlig formgivning och är rikt illustrerad med kartor och fotografier. Läromedlet riktar sig främst till elever år 5-9 grundsärskolan, inriktning ämnen.

Omslag Hur kommer vi igång med Kommunikationskartan?

Konkreta tips om kommunkationskartor

Boken Hur kommer vi igång med kommunikationskartan? riktar sig till dig som vill veta hur man kan använda kommunikationskartor i olika situationer. Här får du konkreta tips på hur du kan gå till väga när du gör en kommunikationskarta och vad som är viktigt att tänka på när man sedan använder den.


För elever som ska lära sig teckna, läsa och skriva

Vägen mot språken är ett läromedel för nybörjare som ska lära sig teckna, läsa och skriva. Programmet är indelat i tre områden - alfabetet, ord och meningar - och man väljer fritt vad man vill jobba med. Inom varje område kan man sedan gå igenom olika faser. Rubriker, texter och bilder tecknas när du klickar på dem.

Ansök om anpassningar via webbshopen

Missa inte att du kan ansöka om anpassningar av läromedel för elever med synnedsättning eller blindhet. Även elever med läs- och skrivsvårigheter och rörelsehinder kan få läromedel anpassade. Meningen är att eleverna ska kunna använda samma läromedel som sina klasskamrater. Läs mer om hur det fungerar och hitta ansökningsformuläret i webbshopen.

Illustrerade elever i ett klassrum tillsammans med sin lärare.

Sök bland över 8000 läromedel

I vår söktjänst Hitta läromedel har vi samlat läromedel som på olika sätt underlättar lärandet för elever med olika behov. Spara dina sökträffar i listor och köp läromedlen hos förlag eller hos någon annan återförsäljare.

Besök vår söktjänst Hitta läromedel

Det här är Specialpedagogiska skolmyndigheten

Hos Specialpedagogiska skolmyndigheten får du stöd när du skapar lärmiljöer som är utvecklande och tillgängliga för alla. Vi erbjuder specialpedagogiskt stöd till skolor och förskolor i hela landet, svarar på frågor och erbjuder kurser och konferenser. Vi driver också flera specialskolor, fördelar statsbidrag och utvecklar läromedel. Välkommen till Sveriges största kunskapsbank inom specialpedagogik.

Läs mer på www.spsm.se