Illustration av en vävram.

Väv en tavla

Randig eller enfärgad, liten matta eller tavla?

Vävtekniken är väldigt gammal. De äldsta fynden i Irak är daterade till 7000 f. Kr. och senare exempel finns från så gott som alla kulturer. Förutom att det är en tradition väl värd att vårda tränas också koordinationen mellan öga – hand, motorik och begreppen under och över.

Förberedelser

Trä en vävram med mattvarp. Du behöver inte använda hela vävramens bredd. Ta fram en vävnål och garn i olika färger, som eleverna får välja av.

Gör så här

  • Börja väva på den delen av väven som är närmast dig.
  • Starta i mitten av varpen genom att väva under och över varptrådarna.
  • Tryck till / dra trådarna mot dig med hjälp av vävkam eller fingrarna.
  • När det är dags att byta tråd låter du trådarna gå lite omlott med varandra och fortsätter väva som vanligt.

När arbetet är klart tar du loss det från ramen. Du kan sätta en blompinne på ena sidan och klippa av varptrådarna på andra sidan för att därefter knuta ihop dem två och två. Om eleverna vill ha en liten matta kan du klippa och knyta på båda sidorna av arbetet.

Tips

Om du inte har tillgång till en vävram kan du använda tjock stabil kartong i stället. Om du använder ett grövre garn eller remsor av tyg får du ett snabbare resultat. När väven är färdig kan du göra den till en figur genom attsätta garntofsar i de två övre hörnen och klippa ut ögon och mun i exempelvis filt, som klistras fast med textillim.

Ämnesområde och centralt innehåll

Estetisk framställning - slöjd
Material, redskap och tekniker

Från läroplanens syfte

  • skapa genom slöjd,
  • använda olika material, redskap och tekniker.
Publicerat tisdag 12 januari 2021