
Teckenspråk berikar barns språkutveckling
De minsta barnen har nytta av teckenspråk i sin språkutveckling, vare sig de är hörande eller döva. Det visar forskning. Nu finns "Teckenspråk, talat och skrivet språk, en forskningssammanställning om tvåspråkighet" att ladda ner.
"Teckenspråk, talat och skrivet språk" är den första forskningssammanställning som Specialpedagogiska skolmyndigheten tagit fram på eget initiativ.
– Vi behövde ta reda på vilka kunskaper som finns, vad forskningen fått fram och vilka effekter som tvåspråkighet kan ge för att sedan sprida och öka kunskap om vad tvåspråkighet innebär säger författaren till skriften, filosofie doktor Emelie Cramér-Wolrath.
Emelie arbetar som FoU-samordnare och rådgivare med inriktning mot döv-hörselnedsättning och teckenspråk vid Östra regionen.
Genom arbetet i kunskapsområdet Tvåspråkighet har Emelie samlat information om forskning. Nu har hon också sökt i forskningsdatabaser, både nationellt och internationellt för att hitta fler studier till forskningssammanställningen.
Tidig screening fångar upp hörselnedsättningar
Det finns både språkliga och kognitiva fördelar med tvåspråkighet, vare sig barnet är dövt, har hörselnedsättningar eller är hörande.
Under barnets första levnadsdagar görs en screening som fångar upp eventuella hörselnedsättningar. För ett barn som är dövt eller har en grav hörselnedsättning blir den första tiden i livet helt utan språk om ingen i barnets närhet kommunicerar med honom eller henne på ett språk som barnet kan tillägna sig. För döva barn med teckenspråkiga föräldrar, eller andra i omgivningen som använder teckenspråk påbörjas en spontan språkutveckling. Det är ett annat språk men annars sker utvecklingen på samma sätt som när hörande barn med hörande föräldrar tillägnar sig språk.
Tvåspråkighet ger valmöjlighet
Längre upp i barnets ålder, i skola, på fritid, i utbildning och i arbetsliv ger tvåspråkighet en möjlighet att välja det språk som är bäst utifrån den situation man är i.
Teckenspråk är bra för barns språkutveckling
Nu finns en ny forskningssammanställning att ladda ner. Den heter "Teckenspråk, talat och skrivet språk, en forskningssammanställning om tvåspråkighet".
Där står att små barn har nytta av teckenspråk i sin språkutveckling. Forskningen visar att det gäller både för barn som hör och barn som är döva.
"Teckenspråk, talat och skrivet språk" är den första forskningssammanställning som Specialpedagogiska skolmyndigheten tagit fram på eget initiativ.
– Vi behövde ta reda på vilka kunskaper som finns. Vi ville veta vad forskningen fått fram och vilka effekter som tvåspråkighet kan ge. Då kan vi sedan sprida och öka kunskapen om vad tvåspråkighet innebär, säger författaren till skriften, filosofie doktor Emelie Cramér-Wolrath.
Emelie Cramér-Wolrath arbetar som FoU-samordnare och rådgivare med inriktning mot döv-hörselnedsättning och teckenspråk vid Östra regionen.
Emelie har samlat information om forskning genom sitt arbete i tvåspråkighet. Hon har också sökt i forskningsdatabaser, både i Sverige och internationellt, för att hitta fler studier till forskningssammanställningen.
Ett tidigt test kan visa på hörselnedsättningar
Det finns flera fördelar med att kunna två språk, både språkliga och kognitiva fördelar. Det gäller alla barn, oavsett om barnet är dövt, har hörselnedsättningar eller är hörande.
Alla nyfödda barn blir undersökta. Då tar man reda på om barnet har en hörselnedsättning. Det är viktigt att använda ett språk som barnet kan uppfatta om barnet har en grav hörselnedsättning. Annars har barnet inget språk alls den första tiden i livet.
Döva barn får en normal språkutveckling om deras föräldrar eller andra i omgivningen använder teckenspråk.
Det är ett annat språk, men språket utvecklas på samma sätt som för barn som inte är döva.
Man får fler möjligheter om man kan två språk
Det är bra att kunna två språk. Då har man fler möjligheter när man blir äldre. Barnet kan då välja det språk som är bäst i varje situation i skolan, på fritiden, i utbildning och i arbetslivet.
Här kan du ladda ner forskningssammanställningen utan kostnad. Den är inte skriven på lättläst svenska.