Tre tjejer som läser en karta tillsammans utomhus

Specialskoleelever knyter nya kontakter på stor skolträff

Under tisdagen träffas alla elever från SPSM:s regionala specialskolor tillsammans med Hällsboskolan för en gemensam träff på Kristinaskolan i Härnösand.

Ungefär 200 elever från årskurs 7 till 10 reser till Härnösand.

– Det finns två syften med träffen, berättar Maggi Wikman, som är projektledare för evenemanget. I första hand är det en dag i ett av Sveriges världsarv, där får eleverna öka på sina kunskaper om Sverige och dess geografi. Till exempel har en del klasser läst om inlandsisen och dess verkningar och kan koppla det till besöket. För de andra är det här en efterlängtad möjlighet för eleverna att träffas och knyta kontakter. I den här åldern är suget efter sociala kontakter oerhört stort.

Viktigt att alla kan vara med fullt ut

– Tidigare har vi haft skolmästerskap, men det är ju aktiviteter som inte inkluderar alla. Därför har vi nu under de senaste fem åren haft så kallade skolträffar. Innehållet och temat har varit olika, beroende på vilken ort vi träffas på. Men syftet har alltid varit att alla ska kunna vara med, och framför allt gynna det sociala utbytet, förklarar Maggi.

Massor av roliga aktiviteter och tid för samvaro

Den gemensamma skoldagen tillbringar elever och lärare vid Skuleberget och i Skuleskogen – ett av världsarven. Här anordnas aktiviteter som passar alla. Eleverna får möjlighet att se och uppleva det som de i teorin har lärt om på geografilektionerna. Eleverna väljer om de vill vandra eller klättra eller ta sig fram via en lättillgänglig gångramp ut mot havet. Upp till toppen av berget kan man ta sig med linbana. Dagen kantas av olika aktiviteter som skapande verkstad, rövarstig och övningar och samtal om världsarvet. På kvällen samlas eleverna på Kristinaskolan i Härnösand för olika framträdande för varandra och för att umgås.

Publicerat tisdag 16 september 2014 Granskat måndag 11 januari 2016

Fakta om skolorna

SPSM har fem regionala specialskolor för elever som är döva eller har en hörselnedsättning. Skolorna ger eleverna möjlighet att utveckla tvåspråkighet – svenskt teckenspråk och svenska. Skolorna är Kristinaskolan i Härnösand, Manillaskolan i Stockholm, Birgittaskolan i Örebro, Vänerskolan i Vänersborg, och Östervångsskolan i Lund.

Hällsboskolan finns på tre platser i Sverige, Umeå och Sigtuna och Stockholm. De är nationella skolor och tar emot elever från hela landet. Målgruppen är elever med grav språkstörning