Nya läromedel för vuxna som vill lära sig punktskrift

Nu finns sex nya böcker ute som Specialpedagogiska skolmyndigheten tillgängliggjort och pedagogiskt anpassat från Nypon och Vilja förlag för studerande som läser punktskrift inom SFI.

Böckerna har ett enkelt språk med en rak handling. Texterna består av korta huvudsatser med eller utan bisats vilket gör läsningen lättläst och underlättar språkförståelsen.

- Det har under en tid funnits önskemål om lättlästa böcker för vuxna som man kan använda i SFI-undervisningen för punktskriftläsare. Det är utifrån de önskemålen som dessa böcker anpassats för att stimulera och träna läsning för unga vuxna och vuxna, säger Catarina Hägg, projektledare, utgivningsområde syn.

Då eleverna kommer från andra länder än Sverige kan det vara stor skillnad på vilken förförståelse man har beroende på vart man kommer ifrån. Målet har därför varit att skapa ett läromedel som ska vara enkelt och tillgängligt, men fungera bra för vuxenbildningen.

Finns det särskilda övervägande ni har gjort i anpassningen av dessa läromedel?
- Ja, det finns det. Bland annat ville vi verkligen få med en taktil bild. Det gjorde vi då det visade sig att få elever tidigare hade haft kontakt med taktila bilder. På det här sättet kan man få en första erfarenhet av vad taktila bilder är. I punktskriftsboken finns även texten i svartskrift då vi ville att texten skulle vara tillgänglig för delat fokus vid läsning tillsammans med andra i klassen eller pedagogen.

Vad handlar böckerna om?
- Det är sex stycken böcker som tar upp olika vardagssituationer som att gå och handla, ordna fredagsmys eller klippa håret. Läromedlen kan även användas av andra studerande som behöver stor stil och en enkel layout då böckerna finns i E-bok i Textview-format och på punktskriftsskärm, avslutar Catarina Hägg.

Av: Anders Lager

Publicerat onsdag 18 februari 2015 Granskat måndag 11 januari 2016
Catarina Hägg

Catarina Hägg, projektledare, utgivningsområde syn

Här är läromedlen som har specialanpassats

De falska breven
– Tomas Dömstedt

Du lärde mig kärlek
– Bente Bratlund

Fredagsmys
– Hans Peterson

Jan hos frisören
– Hans Peterson

Mia fyller år
– Hans Peterson

Jan köper en tröja
– Hans Peterson