Så fixar du läromedel till elever med synnedsättning och blindhet

Idag, den 10 november, är det World Usability Day, en dag som uppmärksammar att tillgänglighet är viktigt. För att alla elever i en klass ska kunna använda samma läromedel behöver läroboken ibland göras om. Elever med svår synnedsättning eller blindhet vill läsa boken som tryckt punktskrift eller e-bok med punktskriftskärm. Vi förklarar hur detta arbete går till. Du får också tre tips på hur du hittar läromedel för punktskriftsläsande elever.

Petter Lille är projektledare på Specialpedagogiska skolmyndigheten. Han arbetar med läromedel för elever med svår synnedsättning eller blindhet. Eleverna läser tryckt punktskrift eller e-bok med punktskriftskärm.

Lärobokens texter och bilder arbetas om så att det slutliga formatet blir anpassat för punktskriftsläsning.

– Vi anpassar läromedel för elever i förskola, grundskola och gymnasieskola. Svårighetsgraden eller innehållet i boken ändrar vi inte. Däremot arbetar vi om layout och grafiska element som bilder, diagram och matematiska uppställningar. Vissa bilder behöver beskrivas med ord. Ibland räcker det inte att beskriva en bild, då producerar vi taktila svällpappersbilder, förklarar Petter.

Svällpappersbilder är en taktil bild som trycks på ett speciellt papper. Den svarta färgen sticker upp lite från pappret och bildar en relief som läsaren känner av.

– Läromedel i matematik, geografi och naturvetenskapliga ämnen har ofta svällpappersbilder, förklarar Petter.

Vi producerar följande format. De digitala formaten fungerar med skärmläsningsprogram.

  • tryckt punktskrift
  • e-bok i Textviewformat 
  • e-bok DAISY
  • HTML
  • svällpappersbilder.

Läs mer om de olika e-boksformaten och se hur en svällpappersbild ser ut.

Tre tips för att hitta läromedel för punktskriftsläsande elever

1. Gå till webbshopen och klicka på våra produkter.
Här finns Specialpedagogiska skolmyndighetens utbud för målgrupperna synnedsättning och blindhet

2. Gå till Söktjänsten Hitta läromedel.
Här kan du söka efter läromedel från många olika förlag. Klicka på vilken egenskap hos läromedlet som du letar efter, exempelvis "Åtkomlig text" eller "Punktskrift"

3. Skicka in en ansökan
Hittar du inte något som passar din elev i varken webbshopen eller Hitta läromedel kan du ansöka om att få ett läromedel anpassat. För att läromedlet ska bli klart till höstterminen 2017 behöver vi din ansökan senast den 31 januari. Du ansöker i vår webbshop

Publicerat torsdag 10 november 2016 Granskat fredag 18 maj 2018