Fråga en rådgivare om betyg

Sommaren börjar komma allt närmare med sommarlov och ledighet. Men först är det dags för betygsättning. Gunilla Salo, samordnare på Fråga en rådgivare, tipsar om hur Specialpedagogiska skolmyndighetens kundtjänst kan hjälpa till innan det är dags för sommarlov.

Hej Gunilla Salo! Nu är det bråda dagar innan sommaren och många frågor kommer till vår kundtjänst Fråga en rådgivare från lärare och specialpedagoger.

Vad frågar kunderna mest om den här tiden på året?

– Det kommer generellt många frågor om undantagsbestämmelsen. Undantagsbestämmelsen är en trestegsraket där det första som görs är att anpassa lärmiljön, det andra steget är att man anpassar bedömningen. Så det är först i tredje hand som man kan tillämpa undantagsbestämmelsen på betyget. Det bästa man kan göra som verksam inom skolan är att höra av sig tidigt till Fråga en rådgivare, då kan vi även bidra i skolans diskussion om undantagsbestämmelsen. Man kan även läsa in sig på vår Frågor och svar-sida där vi idag har 26 frågor om just undantagsbestämmelsen. Fritextsök på "undantagsbestämmelsen" och väj de som kommer upp inom frågor och svar.

Vad kan Fråga en rådgivare ge för tips till alla lärare och specialpedagoger som sitter med frågor just nu?

– Ring oss såklart så hjälper vi dig! Men om man vill läsa på lite i lugn och ro först så har vi väldigt mycket bra information på vår Frågor och svar-sida där det finns mycket kunskap att hämta. Idag har vi hela 443 publicerade svar inom 19 kategorier. En annan fråga som ofta kommer den här tiden på året är hur simkunnigheten ska inverka på idrottsbetyget, något som kan verka klurigt men inte behöver vara det. Det ger vi också svar på där.

Men om man inte hittar sin fråga i svarsbanken, vad gör man då?

– Då ringer man oss på telefonnummer 010 473 60 00. Varje fråga som inkommer har givetvis sin egen speciella prägel. Vi använder hela vår samlade kompetens inom specialpedagogiska frågor för att hjälpa dig att få ett specifikt svar på just din fråga. Vi hänvisar inte heller bara till stöd inom vår myndighet, utan även till andra myndigheters kompetens, forskares slutsatser och andra webbplatser som kan hjälpa dig framåt i frågan. Så vi försöker visa upp hela den palett av hjälp som finns att få för att lösa våra kunders frågor och funderingar.

Publicerat onsdag 10 maj 2017 Granskat fredag 19 oktober 2018