En person i utemiljö som ler mot kameran

Ekeskolan - med uppdrag självständighet

Ekeskolan är en specialskola som är unik på många sätt. Skolan ligger i ett vackert grönområde utanför Örebros stadskärna och här går det 35 elever som alla har en synnedsättning eller är blinda och med ytterligare en funktionsnedsättning.

Skolan har även ett elevboende och där bor det nio elever just nu, alla lite äldre elever som har geografiskt långt till skolan. Eleverna följer den kursplan som passar dem bäst: specialskolans kursplan, särskolans ämneskursplan eller särskolans ämnesområdeskursplan.

– Våra ledord i vårt arbete är Trygghet – Delaktighet - Självständighet och att få följa sin egen anpassade kursplan är ett led till att nå närmare dessa ledord, säger Malin Larsson, tillförordnad rektor på Ekeskolan.

Upplevelsebaserad pedagogik

Ekeskolan har flera upplevelsebaserade rum. Vi tittar in i Regnbågslandet där man arbetar taktilt och med ljud för att beskriva färger och former. I skolans trä- och metallslöjdsal har läraren Stefan Axelsson anpassat borrar och bandsågar så att eleverna kan använda dem och vara delaktiga. Tillsammans med eleverna skapar Stefan en kreativ och meningsfull verkstad vilket du kan läsa mer om i en tidigare publicerad nyhet.

Malin visar runt i skolans generösa lokaler och berättar om alla medvetna anpassningar i korridorer och klassrum så att eleverna ska kunna utveckla sin självständighet och kunna röra sig fritt.

– När man inte ser gäller det att arbeta med och stimulera andra sinnen. Att känna sig fram, men också lukta och smaka blir naturligt och dessutom förstärkta förmågor. Det är fantastiskt att få följa våra elever, hur de från att vara blyga och osäkra till att ta för sig och röra sig fritt i våra korridorer, säger Malin.

Många av eleverna på Ekeskolan har även någon form av rörelsehinder, varav några sitter i rullstol. I skolans egen simbassäng får alla som vill möjlighet att rörelseträna och känna sig tyngdlösa i vattnet. I idrottsrummet tränar eleverna motorik med skolans egen fysioterapeut.

– Skolans fantastiska natursköna läge gör att vi tillbringar mycket tid utomhus, både i undervisningen och under mer fria aktiviteter, avslutar Malin.

På Ekeskolan har eleverna möjlighet att gå kvar till det år de fyller 21. Eleverna går kvar på skolan istället för att gå på gymnasiet eller till daglig verksamhet vilket medför att de blir mer självständiga eftersom de redan är i en trygg miljö.

Publicerat fredag 9 oktober 2020