Illustration En ung kvinna står framför en triangelformad ruta där vi ser ikoner för miniräknare, klocka, hörlurar surfplatta och kalender.

Hur anpassar vi ditt läromedel?

Specialpedagogiska skolmyndigheten anpassar läromedel för elever med funktionsnedsättning. Behöver din elev ett anpassat läromedel? Vi kan hjälpa dig.

Hej Catarina Hägg, projektledare på Specialpedagogiska skolmyndighetens läromedelsavdelning, på vilka olika sätt kan vi anpassa läromedel?

- Vi kan bearbeta förlagsutgivna läromedel till versioner som passar punktskriftsläsande elever, för alla skolformer utom folkhögskola, högskola och universitet. Läromedlen passar oftast andra elever också, exempelvis vid synnedsättning eller rörelsehinder, framför allt de digitala versionerna.

På vilket sätt bearbetar vi läromedlen?

- Vi kan dels se över tillgängligheten, alltså anpassa läromedlet så det fungerar i olika media, digitalt och taktilt. Sedan kan vi också göra pedagogiska anpassningar. Då bearbetar vi layout, texter och bilder för punkskriftläsning.

Det låter bra. Hur går man tillväga för att få hjälp med anpassningar?

- Först tycker jag att man ska söka i vår webbutik eller på vår söktjänst Hitta läromedel, kanske finns läromedlet redan anpassat. Om det inte gör det kan man göra en ansökan om att få läromedlet anpassat för punktskriftsläsande elever. Om ansökan blir godkänd tar det 6-10 månader för oss att producera läromedlet. Det kommer sedan i det önskade formatet tillsammans med en lärarhandledning som talar om vilka bearbetningar som gjorts, och lite tips och trix för undervisningen.

Publicerat fredag 1 november 2019