Showdown

Showdown är en snabb och flexibel sport. I Kanada fick westernfrälste Joseph Louis idén till namnet genom likheten med westernfilmernas revolverdueller, så kallade "showdowns". I idrotten showdown duellerar två spelare med var sitt racket och boll på ett showdownbord.

Showdownbordet har sarg med en nätskiva på mitten och ett mål på kortsidorna. Spelarna slår bollen på bordet under nätskivan och i olika kombinationer mot sargen, så kallade rikoschettslag, och försöker få bollen i motståndarens mål.

Showdown fick sitt genombrott 1980 på olympiaden för handikappade i Arnhem, Holland. Idag spelas det både som rekreation och som tävlingsidrott i många länder runtom i världen.

Den perfekta sporten

Om du ber folk att beskriva den perfekta sporten brukar de svara att den ska kunna utövas av vem som helst, vara enkel att lära, inte ge skador, vara billig, kunna utövas både som rekreation och tävling och vara rolig. Showdown klarar dessa krav med råge!

  • Personer med synnedsättning kan spela showdown utan hjälp av en seende person.
  • Personer med synnedsättning och seende kan spela showdown på samma villkor.
  • Showdown fordrar ingen styrka, så båda könen kan spela mot varandra på samma villkor. Och unga och gamla kan spela mot varandra.
  • Showdown fordrar inte mycket utrustning och är därmed billig att utöva.
  • Ingen skaderisk!
  • Showdown överbryggar kulturella, språkliga och geografiska klyftor och spelas i länder över hela världen.
Publicerat onsdag 26 september 2012 Granskat tisdag 4 april 2017