Kompetensutveckling

Mötesplatsen anpassade skolformer

Mötesplats anpassade skolformer 2024

Mötesplatsen sändes i juni 2024. Ta del av föreläsningarna i efterhand. Inspelningarna är 20-25 minuter och har valbar undertext.

Att planera, bedöma och ge återkoppling i ämnen och ämnesområden  

När du planerar din undervisning och bedömning gör du flera didaktiska val. Vissa val är givna i läroplanen och kursplanerna. Andra val återstår, till exempel att utifrån din kunskap och erfarenhet besluta om hur kursplanens centrala innehåll ska delas upp och i vilken ordning det ska presenteras.

Medverkande: Nina Klang, Universitetslektor vid Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningssociologi. 

Att skapa förutsättningar för delaktighet – Motivation, delaktighet och inflytande  

Vi tror på att lärande och utveckling sker i samspel med andra och i sammanhang som känns meningsfulla och begripliga. Därför försöker vi skapa miljöer och didaktiska situationer eleverna får möjlighet till inflytande och kan vara delaktiga utifrån sina förutsättningar. 

Genom vårt arbetssätt ger vi eleven redskap inför vuxenlivet. 

Medverkande: Hanna Häggström, lärare, Lidmanska gymnasiet Västerås. Irene Schönning, speciallärare, Lidmanska gymnasiet Västerås. 

Bedömning för och med elever med svår och mycket svår IF i de anpassade skolformerna, hur kan det se ut och utformas? 

Här får du en kort föreläsning om undervisningens förutsättningar. Vi visar hur filmanalys kan vara ett verktyg för att se kommunikation mellan lärare och elev eller elev och elev. Detta kopplas till arbetet med läroplanen, bedömning och forskning. Under föreläsningen får ni även tips på olika läromedel som kan vara ett stöd i undervisningen och bedömningsarbetet.  

Medverkande: Catrin Andersson, rådgivare SPSM. Jenny Pokosta, projektledare SPSM.

Begreppsutvecklande undervisning i anpassade skolformer 

Begrepp utgör redskap för vårt tänkande. För att eleven ska kunna utveckla begrepp genom undervisningen behöver vi se till att undervisningen är begreppsutvecklande till karaktären. Föreläsningen riktar fokus mot undervisningsuppdraget i anpassade skolformer, med grund i forskning om begreppsutveckling och begreppsutvecklande undervisning. 

Medverkande: Mimmi Waermö, Fil Dr i Didaktik, lektor i specialpedagogik, institutionen för specialpedagogik, Stockholms universitet 

De anpassade skolformernas undervisningsutmaningar - kunskapsuppdraget igår och idag 

Diana gör en kort inledning om hur det historiskt har fungerat för elever med intellektuell funktionsnedsättning och sedan pratar hon om undervisningen, uppdraget och vad det har för betydelse för elevernas kunskapsutveckling. 

Medverkande: Diana Berthén, Fil. dr. i pedagogik, universitetslektor i specialpedagogik , Specialpedagogiska institutionen, Stockholms universitet 

DigiJag och DigiVi, en presentation av FUB 

Riksförbundet FUB presenterar: DigiJag och webb-appen DigiVi. DigiJag är ett program för dator, telefon och surfplatta som gör det enklare för person er med IF att använda internet. DigiVi gör det enkelt och tryggt att hitta vänner, dejta eller bara umgås på webben på nätet tryggt och säkert.

Medverkande: Robert Öberg, FUB, Kerstin Gatu, FUB.

Elevinflytande i undervisning för elever med intellektuell funktionsnedsättning

Elevers rätt att utöva inflytande i över sin utbildning betonas i både internationella som nationella policydokument.  I Daniels föreläsning kommer nationell och internationell forskning om elevinflytande, deltagande och representation för elever med IF att presenteras och relateras till utbildning för elever med IF i Sverige.  

Medverkande: Daniel Östlund, professor i pedagogik med inriktning specialpedagogik vid Högskolan Kristianstad.

Garantin för tidiga stödinsatser i anpassade grundskolan

Skolverket och SPSM presenterar garantin för tidiga stödinsatser som börjar gälla för anpassade grundskolan 1 juli 2024. En del i garantin är de obligatoriska bedömningsstöden för elever som läser ämnena svenska, svenska som andra språk och matematik i årskurs 1 och 3. Även dessa kommer att förevisas.  

Medverkande: Jonas Monsén, undervisningsråd Skolverket. Therese Lindahl, rådgivare SPSM. 

Grundkurs Anpassade skolformer 

Här får du som är ny inom anpassade skolformerna en grundläggande föreläsning om skollagen, läroplanerna och andra viktiga delar kring undervisning av elever med IF.  

Medverkande: Jonas Monsén, undervisningsråd Skolverket. Therese Lindahl, rådgivare SPSM.

Gy25 i den anpassade gymnasieskolan 

Allmän information om Gy25 och om förändringar i den anpassade gymnasieskolan bland annat om nya ämnen och nya betygskriterier.

Medverkande: Anna-Lena Göransson och Carina Kjelsson, Skolverket 

Hedersrelaterat våld och förtryck mot elever i anpassad skola och specialskola 

Yrkesverksammas kunskaper och erfarenheter av att arbeta mot hedersrelaterat våld och förtryck samt av att möta målgruppen.

Myndigheten för delaktighet presenterar resultaten från en kvalitativ undersökning av hedersrelaterat våld och förtryck mot elever i anpassade grund- och gymnasieskolor samt specialskolor.  

Undersökningen bidrar till en djupare förståelse för: 

  • hur skolverksamheter arbetar med frågor om hedersrelaterat våld och förtryck, 
  • vilka kunskaper och erfarenheter yrkesverksamma har av att möta elever som lever i en hederskontext. 

Undersökningen är en del av ett regeringsuppdrag där MFD bland annat ska genomföra en fördjupad kartläggning av hedersrelaterat våld och förtryck mot personer med funktionsnedsättning.

Medverkande: Serine Gunnarsson, Emmanuel Galaup, Myndigheten för delaktighet.

Panelsamtal 

I detta samtal kommer Julia Blomqvist, Daniel Östlund, Therese Lindahl och Jonas Monsén samtala om vad som kan vara viktigt att tänka på i arbetet med elever med IF.  Utifrån egna erfarenheter av skolformerna kommer Julia att reflektera om de intryck som mötesplats anpassade skolformer gett Daniel, Therese och Jonas.  

Medverkande: Julia Blomqvist, tidigare elev i anpassade skolformer, Daniel Östlund, Professor i pedagogik med inriktning specialpedagogik, Therese Lindahl, rådgivare SPSM, Jonas Monsén, undervisningsråd Skolverket. 

Presentation av Specialpedagogiska skolmyndighet – sökfunktionen Hitta läromedel och läromedels-information   

Är det svårt att hitta rätt läromedel till sina elever och vilka nya läromedel finns det för elever i anpassade skolformer? Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) visar söktjänsten Hitta läromedel och presenterar nya läromedel för elever i anpassade skolformer. 

Medverkande: Rickard Sjöstedt, rådgivare SPSM. Jens Vendel, rådgivare SPSM. Ann-Sofie Forsman, projektledare SPSM. 

Samarbete och samverkan i team - för att möta elever i komplexa behov

En föreläsning från Mötesplats anpassade skolformer 2024.

Medverkande: Alex Louise Jansson och Sandra Aadalen från Resurscentrum Lärande och hälsa, Södertälje. Moderator Jonas Monsén, Skolverket. 

Samläsning – skapa förutsättningar för delaktighet  

Integrerad undervisning på gymnasiet och Komvux möjligheter till social och pedagogisk delaktighet och inkludering.

Medverkande: Anna-Lena Andersson, filosofie doktor i didaktik, MDU. Eva-Lisa Andersson, rådgivare SPSM. Therese Lindahl, rådgivare SPSM. 

Sexualitet, samtycke och relationer i anpassade skolformer

Vad innebär förändringarna i läroplanerna? Vad finns det för stöd- och inspirationsmaterial för lärare, elevassistenter och personal som medverkar i undervisningen? 

Undervisningsrådet Teresa Fernández Long, berättar om kunskapsområdet sexualitet, samtycke och relationer och presenterar webbutbildningarna som riktar sig till anpassade grundskolan och anpassade gymnasieskolan. Passa på att ta del av befintligt material och få möjlighet att fundera på hur arbetet med kunskapsområdet kan utvecklas vidare i din verksamhet. 

Medverkande: Teresa Fernnándes Long, undervisningsråd, Skolverket. 

Statistik om sysselsättning efter anpassade gymnasieskolan och komvux som anpassad utbildning  

Den senaste statistiken om sysselsättning efter avslutade studier i anpassade gymnasieskolan och komvux som anpassad utbildning presenteras. Statistiken visar sysselsättning för flera populationer med olika avgångsår, men också förändringar över tid. 

Medverkande: Malin Schmidt, undervisningsråd Skolverket, Frida Berglund, undervisningsråd, Skolverket. 

Tillsammans för framtidens skola – rustade för olikheter. 

Föreläsning av Göteborgsstad runt ett SIS-projekt om vilket stöd som lärare behöver i undervisning med integrerade elever.  

Medverkande: Karin Steneros Einvall , Utvecklingsledare, Göteborgs stad,  Anneli Holmén Hilding, verksamhetsutvecklare, Göteborgs stad, Linda Eklund, speciallärare, Göteborgs stad

Trygga och inkluderande miljöer för alla – kan AI vara ett stöd? 

Innehållet – Lite kort bakgrund om vad AI är, risker med AI och möjligheter med AI,  

Frågor vi kan ställa oss - Hur kan AI vara ett stöd för elever med IF? Vad finns det för behov där AI kan vara ett stöd och på vilket sätt? Hur tillgänglig är AI för elever med IF? 

Medverkande: Ingmarie Svensson, rådgivare SPSM. Frida Karlsson, rådgivare SPSM.

Undervisningsutveckling i anpassade skolformer 

De anpassade skolformerna har de senare åren fått ett tydligare kunskapsuppdrag som också ställer krav på undervisningsutveckling. Traditionen av undervisningsutveckling har varit relativt liten inom skolformerna. Vad bör fokuseras? Med vilka utgångspunkter? Vilka förutsättningar krävs?  

I ett samtal mellan Lotta Rangne, speciallärare och förstelärare på Södermalmsskolan och Andreas Jacobsson, Projekt-och processledare Ifous kommer det att resoneras om undervisningsutveckling i den anpassade skolan. 

Medverkande: Lotta Rangne, speciallärare och förstelärare, Södermalmsskolan. Andreas Jacobsson, Projekt- och processledare, Ifous.

Apl - att lära för livet i teori och praktik  

Skolverket och SPSM pratar apl och samtalar med rektor, lärare och apl-samordnare från anpassad gymnasieskola vid Himmelstalunds utbildningscenter i Norrköping om – utmaningar och möjligheter kring apl .  

Medverkande: Eva-Lisa Andersson, rådgivare på SPSM, Klara Borg, Undervisningsråd, Skolverket, Anette Larson, rektor, Hanna Andersson, Specialpedagog, Anna Johansson, apl-samordnare och Viktor Lundqvist, lärare på Himmelstalunds utbildningscentrum i Norrköping 

Web-baserad träning för personer med intellektuell funktionsnedsättning –  Från forskningsprojekt till verksamhetsutveckling 

Anpassad web-baserat träning – ett nytt sätt att främja fysisk aktivitet och förbättra hälsan hos personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Medverkande:  Sanna Fjellström, doktorand, Mittuniversitetet, Marie Ohlsson, forskare, Mittuniversitetet, Eva Flygare, Forskare, Östersunds kommun.

Publicerat 2025-03-06