Kompetensutveckling

Hörsel, utveckling och lärande 2025

Konferensen Hörsel, utveckling och lärande vänder sig främst till professioner som möter barn, elever och vuxenstuderande med hörselnedsättning. 

Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) och Linköpings universitet anordnar en återkommande konferens med temat Hörsel, utveckling och lärande. Syftet med konferensen är att sprida aktuell forskning inom hörselområdet.

Datum och tid:
Torsdagen den 27 mars 2025, klockan 09:30-15:30 

Konferensen är kostnadsfri och digital via Zoom webinars. Samtliga föreläsningar är 20 minuter långa. Det kommer finnas möjlighet att ställa frågor och dessa besvaras i mån av tid.

Konferensen teckenspråkstolkas och direkttextas om du önskar via AI i Zoom. Välkommen med din anmälan redan idag via formuläret längst ner på sidan.

Program

09.30-09.45 Inledning

Professor Henrik Danielsson, forskningsledare Avdelningen för funktionsnedsättning och samhälle på Linköpings universitet och Aurora Lindberg, generaldirektör på SPSM hälsar välkommen till konferensen.

Anna Lindqvist, rådgivare på SPSM, presenterar sig och projektgruppen samt berättar kort om samarbetet med LiU.

09.45-10.20 Föreläsning 1 och frågestund

Tidig hörsel öppnar dörrar: metaforförståelse hos tonåringar och unga vuxna som fått cochleaimplantat tidigt - Malin Dahlby Skoog.

10.10–10.30 Skärmpaus

10.30-10.55 Föreläsning 2 och frågestund

Lyssningsförståelse hos unga vuxna - resultat från olika texttyper och betingelser - Cecilia Nakeva von Mentzer.

10.55-11.05 Skärmpaus

11.05-11.30 Föreläsning 3 och frågestund

Läsinlärning hos döva och hörselskadade elever med hjälp av handalfabetet - några insikter från LäsTecken projektet - Krister Schönström.

11.30-11.40 Skärmpaus

11.40-12.00 Panelsamtal

12.00-12.05 Summering av förmiddagen och presentation av eftermiddagen

12.05-13.00 LUNCH

13.00-13.25 Föreläsning 4 och frågestund

Hur påverkas livet av att vara ung hörselskadad och leva mellan två världar, den hörande och den teckenspråkiga? - Emelie Crona.

13.25-13.35 Skärmpaus

13.35-14.00 Föreläsning 5 och frågestund

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och nedsatt hörsel - Hanna Stenfelt Essner.

14.00-14.10 Skärmpaus

14.10-14.35 Föreläsning 6 och frågestund

Unga vuxna med hörselnedsättning: Påverkar hörsel och kognition livskvalitet? - Håkan Hua & Emil Holmer.

14.35-15.00 Skärmpaus

15.00-15.20 Panelsamtal

15.20-15.30 Summering av dagen

Medverkande

Tidig hörsel öppnar dörrar: metaforförståelse hos tonåringar och unga vuxna som fått cochleaimplantat tidigt. Malin Dahlby Skoog

Malin Dahlby Skoog är legitimerad logoped och doktorand vid Enheten för öron- , näs- och halssjukdomar på Karolinska Institutet. Hennes avhandlingsprojekt handlar om metaforförståelse och exekutiva förmågor hos ungdomar och unga vuxna med cochleaimplantat. Studien ingår i ett större multidisciplinärt projekt, TAYACI- Teenagers and Young Adults with Cochlear Implants, som följer upp hur det går senare i livet inom flera olika områden för barn som fått cochleaimplantat vid tidig ålder.

Lyssningsförståelse hos unga vuxna - resultat från olika texttyper och betingelser, Cecilia Nakeva von Mentzer

Cecilia Nakeva von Mentzer är universitetslektor i hörselvetenskap vid Örebro universitet. Hon har en logopedexamen från Karolinska institutet (1991) och en doktorsexamen vid Linköpings universitet (2014). Cecilia gjorde sin postdoc vid Cincinnati Children’s Listening Lab finansierad av FORTE (Marie Curie). Hennes forskning handlar om bedömning och behandling av talsvårigheter, språkstörning och lässvårigheter hos barn med och utan hörselskador. Hon är ansvarig för två forskningsprojekt: Kommunikativ aktivitet och delaktighet för barn med tal- och språkstörning (KAD) och Språk, kommunikation och psykiskt välbefinnande hos unga vuxna med hörselnedsättning: en långtidsuppföljning (SKOP) där lyssningsförståelse ingår. Cecilia är ordförande för Svensk Intresseförening för Tal och Språk.

Läsinlärning hos döva och hörselskadade elever med hjälp av handalfabetet - några insikter från LäsTecken projektet, Krister Schönström

Krister Schönström är docent och universitetslektor vid Institutionen för lingvistik, Stockholms universitet. Hans forskning har bland annat varit inriktad på teckenspråksinlärning och flerspråkighet hos döva och hörselskadade. För närvarande leder han projektet LäsTecken finansierat av Skolforskningsinstitutetet som studerar läsinlärning hos döva och hörselskadade elever i förskoleklass.

Hur påverkas livet av att vara ung hörselskadad och leva mellan två världar, den hörande och den teckenspråkiga? Emelie Crona

Emelie Crona är projektledare för Arvsfondsprojektet Mellan två världar om unga hörselskadades situation. Hon är utbildad inom språk, kultur och kulturproduktion. Hon har arbetat som projektledare, koordinator och kommunikationsansvarig i olika verksamheter. Ungdomarnas och andra experters röster resulterar i en bok, broschyrer, föreläsningar, inspelade föreläsningar och informationsfilmer utifrån olika teman på ämnet.

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och nedsatt hörsel. Hanna Stenfeldt Essner

Hanna Stenfeldt Essner är specialistläkare och arbetar som överläkare inom barn- och ungdomspsykiatrin Lund. Sedan 2008 leder hon bland annat arbetet på Barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen för hörselskadade och döva. Hanna har ett särskilt intresse för neuropsykiatriska tillstånd.

Unga vuxna med hörselnedsättning: Påverkar hörsel och kognition livskvalitet? Håkan Hua & Emil Holmer

Håkan Hua är leg. audionom, filosofie doktor i handikappvetenskap med inriktning på kognitiv hörselvetenskap och forskningsledare på Cochlear Bone Anchored Solutions i Mölnlycke. Hans tidigare forskning har handlat om yrkesverksamma med hörselnedsättning, men har under senare år även omfattat kliniska prövningar av benförankrade hörselimplantat och cochleaimplantat.

Emil Holmer är docent i funktionsnedsättning och samhälle samt biträdande professor och avdelningschef vid Avdelningen för funktionsnedsättning, Institutionen för beteendevetenskap och lärande, Linköpings universitet. Hans forskning handlar i huvudsak om kommunikation och kognition hos personer med hörselnedsättning, dövhet och dövblindhet.

Anmäl dig till konferensen här

Publicerat 2025-02-18