Aktiviteter under idrottshelgen

Varje år arrangeras en idrottshelg för ungdomar som har synnedsättning eller blindhet. Deltagarna kan prova på flera olika aktiviteter, bland annat goalball, blindfotboll, elektronskytte och friidrott.

Vill du läsa mer om själva idrottshelgen gör du det på sidan Idrottshelg. På den här sidan kan du läsa om några av aktiviteterna.

Goalball

Goalball är en lagidrott för personer med nedsatt eller ingen syn. Den spelas på en plan lika stor som en volleybollplan (18 gånger 9 meter). Linjerna är upphöjda och kännbara för spelarna. Dessa hjälper även spelarena att orientera sig på planen.

Alla spelare bär ögonbindel för att det skall bli så lika villkor som möjligt oavsett vilken synnedsättning spelarna har. Detta möjliggör att även fullt seende kan delta och spela på samma villkor som de med ingen syn alls.
Spelet går ut på att skjuta bollen längs med marken och passera det motståndarlagets försvar och in i målet som utgör hela kortsidan an planen.

Samtliga spelare på plan agerar försvar och anfall då spelet böljar fram och tillbaka när bollen skiftar sida efter varje skott. Bollen innehåller en pingla som gör att den hörs när spelarna skjuter bollen längs med marken och det försvarande laget kan orientera sig med hjälp av hörseln och försöka stoppa bollen innan det blir mål.

Läs mer om Goalball på parasport.se 

5-a-side eller blindfotboll

5-a-side eller blindfotboll är den sport som utövas av flest antal med blindhet eller annan synnedsättning världen över. Fyra utespelare har synnedsättning och bär ögonbindel. Målvakten ser dock. I paralympics är spelarna klassade som B1 vilket betyder att de klassificeras som blinda (0-1% syn). I klubblagen finns oftast B2 (1-5% syn) och B3 (5-10% syn) spelare som inte har blindhet men svår synnedsättning.

Reglerna är ganska lika futsal, som är inomhusfotboll för seende, förutom bollen, sargen och kommunikationen. Bollen låter tack vare sex stycken ljudkassetter med kullager i. På långsidorna finns en 120 cm hög sarg för att skapa en tydlig ram, underlätta orientering samt undvika inkast. En motståndare som vill tacklas måste säga "VOY!" när de är ungefär 150 centimeter från bollhållaren. Detta betyder ungefär "Här kommer jag!" på spanska och är viktigt för att undvika krock. 

Planen är uppdelad i tredjedelar: målvakten styr kommunikation i första tredjedelen, huvudtränare i mitten, och en guide står bakom motståndares mål för att styra anfallaren i sista tredjedelen. 

  • Planen är som en handbollsplan 20*40 meter.
  • Målet är 3*2 meter.
  • Matcherna är 2 gånger 25 minuter.

Läs mer om sporten på engelska på International blind sports federation (IBSA).

MIK Sound är Sveriges första fotbollslag för spelare med synnedsättning. Laget är mixat och grundades 2014 av SRF Stockholms & Gotlands län, Parasport Stockholm och Mälarhöjdens IK (MIK) Fotboll.

Målgruppen är unga vuxna och vuxna (ålder 15+) med synnedsättning. MIK Sound Junior finns också för spelare under 15 år och lagen samlar spelare från hela Sverige på träning och samlingar vid Hägerstensåsens bollplan i Stockholm. Ledare och spelare kommer och deltar i idrottshelgen.

Elektronskytte

Vid skytte för personer med synnedsättning, elektronskytte, använder man ett luftgevär med elektronsikte. En lampa lyser på måltavlan. Ljuset omvandlas till ljud i hörlurar och skytten siktar efter detta ljud. Ju närmare tian man kommer desto intensivare blir tonen.

Det gäller att lära sig hur siktbilden ska låta i stället för hur den ska se ut. Dessutom gäller det att behärska samma teknik som vid "vanligt" skytte - att sitta still i sin skjutställning, att ta tryckpunkten, att koncentrera sig och så vidare.

Utöva och träna elektronskytte går bra att göra i vilken skyttelokal som helst. Man kan dock behöva hjälp med att få fram rätt utrustning.

Läs mer om särskilda skytteklubbar och klassificeringar på parasport.se.

Showdown

Showdown är en snabb och flexibel sport som fick sitt genombrott på 1980-talet. I Kanada fick westernfrälste Joseph Louis idén till namnet genom likheten med westernfilmernas revolverdueller, så kallade "showdowns". I idrotten showdown duellerar två spelare med var sitt racket och boll på ett showdownbord.

Showdownbordet har sarg med en nätskiva på mitten och ett mål på kortsidorna. Spelarna slår bollen på bordet under nätskivan och i olika kombinationer mot sargen, så kallade rikoschettslag, och försöker få bollen i motståndarens mål.

Showdown spelas både som rekreation och som tävlingsidrott i många länder runtom i världen.

En sport för alla

Om du ber folk att beskriva den perfekta sporten brukar de svara att den ska kunna utövas av vem som helst, vara enkel att lära, inte ge skador, vara billig, kunna utövas både som rekreation och tävling och vara rolig. Showdown klarar dessa krav med råge!

  • Personer med synnedsättning kan spela showdown utan hjälp av en seende person.
  • Personer med synnedsättning och seende kan spela showdown på samma villkor.
  • Showdown fordrar ingen styrka, så båda könen kan spela mot varandra på samma villkor. Och unga och gamla kan spela mot varandra.
  • Showdown fordrar inte mycket utrustning och är därmed billig att utöva.
  • Ingen skaderisk!
  • Showdown överbryggar kulturella, språkliga och geografiska klyftor och spelas i länder över hela världen.

Friidrott

Friidrott är en idrott med verksamhet för idrottare med rörelsenedsättning, synnedsättning eller intellektuell funktionsnedsättning. Man tävlar i både kast- och löpgrenar, allt från 60 meter till maraton.

De friidrotter som elever med synnedsättning brukar utöva är

  • löpning
  • höjdhopp
  • längdhopp
  • kula
  • kast med liten boll och spjut.

Ytterligare aktiviteter under idrottshelgen

Förutom de här aktiviteterna finns det till exempel möjlighet att prova på klättervägg, dykning, simning, judo, simhopp, boccia och trekamp med boll, bågskytte, orientering.

Publicerat onsdag 14 februari 2024