Välkommen som mentor

Att vara mentor åt en annan student med funktionsnedsättning är ett utvecklande och givande uppdrag. Den här webbplatsen är framtagen för dig som är eller som vill bli mentor.

Innehållet ger dig stöd i hur du i rollen som mentor kan

  • förbereda dig inför mentorskapet
  • inleda och planera för att samarbetet ska fungera bra
  • stötta studentens självständighet
  • utvärdera arbetet löpande mot uppsatta mål tillsammans med studenten.

I Mentorshandboken hittar du texter och filmer som bygger på erfarenheter från tidigare mentorer och studenter. Materialet innehåller olika exempel på situationer som du kan komma att stöta på i rollen som mentor. De kan fungera som stöd för att reflektera över vad du kan välja att göra i en situation som liknar exemplet. Känner du dig osäker på hur du ska agera kan du alltid vända dig till samordnaren för att få stöd. Här finns också checklistor som du och studenten arbetar med under uppdragets gång. 

Mentorshandboken finns även i pdf-format för utskrift. Både pdf-dokumentet och webbsidorna kan läsas med stöd av skärmläsare.

Ladda ner Mentorshandboken som pdf i webbutiken.

Presentationsfilm

Börja med att se filmen.

Mentorshandboken

Filmen presenterar Mentorshandboken. Speltid: 1 minut. Filmen är undertextad, klicka på "cc" i den svarta listen. To display English subtitles, press the cc-button. 

Tänk på att bakom termen "student" döljer sig en människa med mål, styrkor och svagheter – precis som du själv.


 Gå vidare till sidan Kort om mentorskap.

Om materialet

Mentorshandboken är framtagen av Specialpedagogiska skolmyndigheten i samarbete med Stockholms universitet och Lunds universitet. Materialets texter och filmer är fria att användas för kompetensutveckling.

Publicerat onsdag 4 oktober 2023