Vi använder webbkakor

Stavningskontroll

Det finns program för stavningskontroll av svenska och engelska som är speciellt utvecklade för personer med dyslexi. Stava Rex och SpellRight är båda sådana program. Stava Rex hittar fel vid skrivning på svenska och SpellRight är ett rättstavningsprogram som är speciellt utvecklat för personer med dyslexi som lär sig engelska som andraspråk. Både Stava Rex och SpellRight rättar text i Officepaketet, i Star Office och i Open Office.

Stava Rex

När ord skrivs ljudenligt stavade såsom exempelvis ” jik” så ger Stava Rex som förslag att ordet ska vara ”gick”. En viktig funktion i Stava Rex är exempelmeningar. Den som skriver ”Det är gått med saft.” och därefter rättar med Stava Rex får se ordet ”gått” markeras och så visas några meningar där betydelsen av orden ”gått” respektive ”gott” framgår. Om det finns talsyntes i datorn kan meningarna läsas upp.

Skärmklipp från verktyget Stava rex

Stava Rex är framtaget av Oribi, delvis med statligt stöd.

Vi har gjort en film om hur du kommer igång med Stava Rex.

 

Kom igång med Stava Rex (PDF-dokument, 279 kB)
Mer om Stava Rex på Oribis webbplats

SpellRight – rättstavning på engelska

SpellRight är ett rättstavningsprogram för engelska och är anpassat efter hur svenska elever med läs- och skrivsvårigheter stavar engelska ord. Programmet rättar grava fel som djöni (journey) och chrafs (giraffes) och ger också stöd i att skilja mellan lättförväxlade ord, till exempel orden their, there och they're. Genom att söka på ett svenskt ord i SpellRights sökruta kan du få förslag på en översättning av ordet till engelska. Om du har ett talsyntesprogram i datorn där du kan välja att använda en engelsk röst kan du få ord och meningar upplästa.

Så här kan det se ut när SpellRight rättar det du skriver.

Skärmklipp från verktyget Spellright

Genom att välja lagom stor ordlista och göra personliga inställningar kan programmet anpassas efter användaren.

Vi har gjort en film om hur du kommer igång med SpellRight.

 

Kom igång med SpellRight (PDF-dokument, 381 kB) 

Inspirerande exempel

Äntligen kan Fredrik visa vad han kan!
Hjälp med stavning för elev med dyslexi

Publicerad: den 11 september 2012 10:18
Uppdaterad: den 24 november 2015 10:24